Het is weer makkelijk scoren als mensen onterecht conclusies verbinden aan een reactie van mij op Facebook. Op de website Jalta vliegt Ewout Klei helemaal uit de bocht als hij vandaag mij portretteert als een fan van een zekere dictator en als een hater van een bepaald volk. Hierbij is geen wederhoor toegepast. Ik heb Ewout gebeld en hij heeft toegezegd te willen kijken naar een verklaring van mij die ik hier bij deze doe.
Om te beginnen sta ik 100% achter ieder woord en feit dat ik noem in mijn reactie op Facebook. De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars en er was ten tijde van de Neurenberg processen minstens voldoende reden om ook Stalin (Holodomor en goelags) en Churchill (Bengaalse hongersnood en bombardementen op Duitse steden) aan de hoogste boom op te knopen. Dat de tweede in 1938 zijn schulden betaald wist door een zekere bankiersfamilie is open en bloot op internet te vinden (hier dan wel een kleine rectificatie: ik zie hier dat het ene Sir Henry Strakosch was, een Joodse bankier waarvan ik de link met die ene bankiersfamilie niet zo gauw kan vinden).
Juist door mijn voortschrijdend inzicht ben ik op het extreem pacifistische standpunt uitgekomen dat iedere vorm van oorlog en ander barbaars geweld te verwerpen is. Zo ben ik van mening dat de dictator waar Klei mij mee associeert (die door Ghandi werd bewonderd), beter pacifistisch Danzig in Polen had kunnen en moeten opgeven aan de Polen om niet in de door Groot-Brittanië opgezette val te lopen. Was hij maar een echte pacifist geweest. Deze man was overduidelijk uiteindelijk geil op oorlog en de dood van ontelbaren. Nee ik verwacht een rectificatie van Jalta op dit punt. Waarbij ik erken dat mijn plaatsing van het woordje “terecht” niet handig en vooral overbodig was. Ja hij was genomineerd, maar nee de prijs was hem in hindsight niet toegekomen.
Dat we niet altijd zien wie wanneer de oorlogszuchtigen zijn, herken ik ook in mijn studies naar Amerikaanse politiek. Het is toch onmiskenbaar is dat de Clintons net als bijvoorbeeld John McCain tot de Amerikaanse “oorlogspartij” behoren (Irak, Libië en Syrië) en Donald Trump minimaal het voordeel van de twijfel verdient. Waarbij ik aanteken dat ik het ten zeerste betreur dat Trump Obama’s drone oorlog voortzet of zelfs intensiveert.
Liefde en begrip daar gaat het om in de wereld. Daarom ben ik tegen elke vorm van polarisatie. Het gaat om het elkaar leren aanvoelen, elkaar omarmen en elkaar stimuleren in het leven. Ik ben niet tegen islam, niet tegen de Koran, niet tegen de Joden, niet tegen Israël. Ik zie Israël als een zeer rijk en vooruitstrevend land dat de wereld al was het met de mooie software , wetenschap en technologie veel goeds brengt. Soms moet je de geschiedenis de geschiedenis kunnen laten. Moeten we Amerika post factum gaan opdoeken omdat het destijds zo zielig was voor de indianen? Laat Israeli’s en Palestijnen afstappen van hun stokpaardjes en er samen een feest van maken daar. Dus ja, ik verwacht ook op dit punt een rectificatie van Jalta.
De vele miljoenen massaal en barbaars uit het oosten verdreven Duitsers laten zien dat je het verleden kunt laten rusten om gewoon een mooie welvarende toekomst te bouwen. Duitsers zijn bij uitstek een vredelievend volk geworden. De toekomst zal leren hoe de huidige influx aan immigranten verwerkt wordt. Zolang we liefde hebben kan alles versmelten en iets nieuws ontstaan. Ik kan niet tegen die immigratie zijn. Tegen helpt nooit. Waar ben je voor? Waar ligt je liefde? Laat Israël zijn liefde voor de Palestijnen uitspreken en omgekeerd. Dan kunnen we bouwen aan een mooie toekomst.
Ik ben democraat in hart en nieren – behalve als ik zie hoe er gesjoemeld wordt van verkiezingsfraude tot aan het manipuleren van de publieke opinie. Dan verlang ik naar een toekomst waarin flexibele referenda, 3D printen en misschien wel cryptogeld kleinschaligere samenlevingsvormen mogelijk maken waar big brother kan gaan rusten zoals God op de zevende dag. Dictators zijn het ergste soort mensen… liefde verwordt bij hen tot haat. Op alle niveau’s heb je ze: ook in gezinnen en in bedrijven. In de geopolitiek zie je ze met actie en reactie ontstaan. Wie betaalt ze? Wie helpt ze in het zadel? Zijn ze soms tijdelijk nodig? Of altijd abject?
Ik ben geen vegetariër, dus steun het doden van dieren als die bij voorkeur een mooi leven hebben gehad. Niet van mensen. Mensen kunnen altijd op zoek naar het licht. Daar moeten we elkaar bij helpen. In de politiek is veel roddel en achterklap. Daar is men er niet op uit elkaar te helpen. Daar is alles strijd en strategie. Nee, ik zoek liefde en vrede en begrip tussen mensen. Anti-semitisme is een vorm van racisme en daar schieten we niets mee op. Ja er zijn verschillen tussen groepen. Analyseer een hockeyers en voetballers en voila. Analyseer eens stedelingen en dorpelingen en voila. Het zegt allemaal niets over het individu.
Wij hebben dit bijzondere leven gekregen om er iets moois van te maken en mogen blij zijn dat wij even 70 jaar geen oorlog hebben gekend waarin het met de kansen voor iedereen zo veel minder staat. Daarbij mogen we niet blind zijn voor een verschrikkelijke oorlog zoals in Syrië. We mogen niet blind zijn voor de werkelijke toedracht van dit soort geopolitieke drama’s. We moeten met feiten kunnen leven als dat de Amerikanen, onze bondgenoten, verantwoordelijk zijn voor de dood van een half miljoen Iraakse kinderen.
Het mag dan een democratie zijn (waarbij Hillary de voorverkiezing stal van Bernie Sanders – die ik hoog heb zitten – mijn boek gaat ook over hem) maar Madeleine Albright zegt onomwonden dat de prijs van een half miljoen kinderen niet te hoog was.
Ik ben daarom een groot fan van al het vredesonderzoek dat momenteel gebeurt dat mensen via internet makkelijk bereikt en dat makkelijk de soms schokkende feiten laat zien die je in de main stream media vergeefs zoekt.
PS En natuurlijk steun ik Oekraïne dat momenteel de Holodomor de plaats in onderwijs en het collectieve geheugen wil toekennen die het verdient. Ik betreur het dat we daarover op school niets hebben gehoord…. hoe kunnen we kinderen pacifistisch opvoeden als we ze een eenzijdig beeld van de geschiedenis meegeven….